H-3980 Sátoraljaújhely, Pataki út 39

+36 47 521 067

rexbau@rexbau.hu

Nagy pontosságú vasbeton gépalap készítése

Cégünk fő profilja a vasbeton szerkezetek építése, a környező cégek részére több gépalapot kivitelzetünk az elmúlt évek során. Ezen referenciák alapján lehetőségünk nyílt egy nagy pontosságú vasbeton gépalap kivitelezésére. 

A gépalap egy mműködő gyárban került kivitelezésre. Előbb felbontottuk a meglévő ipari padlót, majd a földmunkálatok megkezdődtek. Az  épület homlokzati falához közel eső bevágási vonalat -  cca. 3,5 m mélység miatt -  szádfallal védtük meg a betonozás megkezdéséig. 

A gépalap mélysége cca. 2,2 m, alatta 1,5 m ágyazattal. A gépalap bonyolult alaprajzi kialakítása és több szintbeli kialakítása miatt 7 ütemben történt a betonozás, melyekhez kapcsolódóan további rész ütemekre lettek bontva a zsaluzat és vasalás kialakítások. 

A zsaluzáshoz előregyártott zsalupaneleket használtunk, illetve több esetben kellet lebegő zsalut is használnunk. A kisebb kiszögelések kialakítását hagyományos, helyszíni szereléső zsaluzattal alakítottuk ki. A vasszerelés mellett acél sdzereolvények és gépészeti csőátvezetések elhelyezése is szüksééges volt.

A betonozási technológia során szem előtt kellett tartani a betonozási ütem vastagságát, a bedolgozandó mennyiséget, szintbeli alaprajzi kialakítást. A betonreceptúra a körülményekhez igazodva készült el, betontechnológus bevonásával. 

A gépalap elkészülését követően a gép beszállító cég az alap ellenpprzését több napon ker4esztül végezte. Terhelési próbákkal, teherbírás és elmozdulás mérésekkel. A megengedhető elmozdulás a miliméternél kisebb egység tartományában volt megadva. Az elkészült gépalap minden mérési előírásnak megfelelt.

A projekt számokban: 230 négyzetméter alapterület; 300 m2 zsaluzat;  27 tonna betonacél; 6 tonna acél élvédő, 280 m3 beton, 2,5 hónap kivitelezési időtartam.

 

Összes hír

Minden jog fenntartva: Rex-Bau Kft. Sátoraljaújhely

 Az oldalt készítette: Kiss Sándor   www.visualcenter.hu